Sanasto

Lastenvaunuihin ja -rattaisiin liittyviä termejä

Heittoaisa/kääntöaisa = Heittoaisallisissa vaunuissa työntöaisan voi laittaa kumpaan päähän vaunuja tahansa, jolloin työntösuunta muuttuu. Joissakin malleissa on kiinteä aisa, jolloin istumasuuntaa saa vaihdettua istuinosaa kääntämällä. Heittoaisa on kätevä etenkin huonolla säällä, jolloin lapsen saa käännettyä pyrystä tai vesisateesta pois, tai silloin, kun aurinko porottaa suoraan lapsen kasvoihin.

Ilmakennorenkaat = Ilmakennorenkaat rakentuvat ilmakennoista, eivätkä vaadi pumppaamista. Ne ovat kevyet työntää, eivätkä puhkea, mutta saattavat kulua hieman muita renkaita nopeammin.

Ilmakumirenkaat = Ilmakumirenkaat on nimensä mukaisesti täytetty ilmalla, jota tulee lisätä niihin silloin tällöin. Ilmakumirenkaat ovat joustavat ja pehmeät, mutta saattavat puhjeta.

Kantokassi = Kantokasseja valmistetaan sekä pehmeinä että kovina. Pehmeässäkin kantokassissa on kova pohjalevy ja joitakin tukia. Se voidaan yleensä muuttaa myöhemmin ratasistuimessa käytettäväksi lämpöpussiksi tai jalkapeitoksi, kunhan tuet poistetaan ensin. Kova kantokassi on pehmeää kantokassia tukevampi, ja käy siten hyvin vauvan matkasängyksi. Myös osa kovista kantokassimalleista voidaan muuttaa ratasistuimessa käytettäväksi lämpöpussiksi.

(kuva: D. Sharon Pruitt CC-BY)

(kuva: D. Sharon Pruitt CC-BY)

Ratasistuin = Ratasistuimia on olemassa sekä kiinteinä että irrotettavina. Ratasistuin on tarkoitettu lapselle, joka osaa jo istua. Siinä on kuomu ja säädettävä selkänoja, joka voidaan asettaa eri asteiseen makuu- tai istuma-asentoon.

Seisomateline = Lisävaruste, joka kiinnitetään vaunujen runkoon. Vanhempi sisarus kulkee siinä kätevästi seisten mukana, jos ei jaksa kävellä.

Teleskooppiaisa = Teleskooppiaisan avulla työntöaisaa saa pidennettyä niin, että vaunujen työntäminen on ergonomisesti mukavaa eri pituisille ihmisille.

Travel system = Vaunujen tai rattaiden runkoon saa liitettyä turvakaukalon, jolloin lapsen kuljettaminen niin rattaissa kuin autossakin on joustavaa ja vaivatonta. Kannattaa tarkistaa rattaiden ja kaukalon yhteensopivuus aina ennen ostopäätöksen tekoa, sillä joihinkin rattaisiin sopii vain tietynmerkkinen kaukalo.