Turvaistuimet

Lasta ei saa kuljettaa autossa ilman asianmukaista turvakaukaloa, -istuinta tai koroketyynyä. Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä oikeanlaisen turvavälineen hankkimiseen.

Turvakaukalot ja -istuimet sekä koroketyynyt

Turvakaukalo jää yleensä pieneksi ennen kuin lapsi täytätä vuoden. Sitä voi käyttää kunnes vauvan pää ulottuu täysin sen ulkopuolelle. Turvakaukalot ovat käteviä. Niissä vauva on helppo nostaa suoraan autosta. Turvakaukalon jälkeen lapselle hankitaan turvaistuin.

Turvaistuimet on jaettu eri luokkiin lapsen painon mukaan. Turvaistuimen käyttöikä on aika pitkä. Yleensä niitä voi käyttää kunnes lapsi on noin kuusi vuotta tai kunnes koroketyynyä voidaan käyttää. Osaa turvaistuimista voi käyttää myöhemmin myös koroketyynynä.

Vinkkejä turvavälineen hankintaan

Erilaisiin istuinmalleihin ja niiden kiinnitysmekanismeihin kannattaa tutustua huolella. Turvakaukalo kiinnitetään yleensä auton turvavöillä, mutta turvaistuimissa on tavallisesti mukana erilaisia kiinnitysliinoja. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota istuimen käytettävyyteen: onko sitä kätevä säätää, ja onko lapsi helppo kiinnittää siihen. Materiaalin olisi hyvä olla helppohoitoinen.

(kuva: D. Sharon Pruitt CC-BY)

(kuva: D. Sharon Pruitt CC-BY)

Suomessa myydyillä turvaistuimilla tulee olla E-hyväksyntä. Jos tilaat istuimen ulkomaalaisesta nettikaupasta, varmista, että siitä löytyy kyseinen tunnus. Lisäksi istuimessa olisi hyvä olla myös T-hyväksyntä. Se tarkoittaa, että istuin suojaa törmäyksessä riittävästi lapsen kaularankaa.

Kotimaisia, lastenvaunuja ja -rattaita myyviä verkkokauppoja

Lekmer
Lastentarvike
Vaunuaitta
Baby Style
Babytown
Lastenturva.fi
Huvikumpu

Ulkomaalaisia, lastenvaunuja ja -rattaita myyviä verkkokauppoja

Kidsroom
BabyOnlineShop.de
Ping Pong
myPram
Kikiwelt
Baby Jungle
Kinderwagen
Mothercare
Pramworld